Як розкласти продукти в холодильнику, щоб вони довше не псувалися

0
17

Складно уявити наше життя без холодильника. Кожному продукту в ньому своє місце. Якщо складати сир, м’ясо і рибу як попало, можна отримати харчове отруєння.

Наш консультант — лікар гігієніст-епідеміолог, директор з якості компанії «добролов» микола дубінін розповідає, як грамотно розкласти продукти в холодильнику, щоб вони зберігалися довше.

Кожне відділення агрегату має свій температурний режим. Найхолоднішою зоною вважається полку під морозилкою в однокамерній моделі і в двокамерній — біля задньої стінки. Ці місця призначені для зберігання швидкопсувних м’ясних і молочних продуктів.

У середній частині камери слід тримати готові страви, а також масло, сир, яйця. Фрукти і овочі розміщують в нижніх висувних ящиках.

А ось дверцята — відсік з часто мінливими температурними умовами. Це найтепліша частина пристрою. Тут рекомендують зберігати соуси, спеції, лікарські препарати, напої з тривалим терміном придатності. А ось яйця тримати тут не варто.

Повна несумісність

Сусідство готових до вживання і сирих продуктів неприпустимо. Причина в тому, що на поверхні останніх можуть перебувати патогенні мікроорганізми. Щоб уникнути проникнення їх в готову їжу, тримайте її окремо від сирих інгредієнтів.

Особливо небезпечними є м’ясо, риба і яйця. Бажано розташовувати їх на різних полицях. Більшість фруктів, а також помідори, перець, авокадо виділяють газ етилен, він прискорює дозрівання, але призводить до псування чутливих до нього огірків, баклажанів і салату (це етіленчувствітельние продукти). Тому овочі та фрукти не зберігають поруч один з одним.

По коробочках

Перед тим як прибрати продукти в холодильник, упакуйте їх правильно. Щоб продовжити термін придатності, зберегти зовнішній вигляд, смак і аромат, перекладайте продукти в контейнери або емальовані ємності з щільно закриваються кришками.

У герметичну тару необхідно ховати всі товари після розкриття упаковки. Для зберігання можна використовувати і пергаментний папір. На відміну від харчової плівки під нею не утворюється конденсат, що сприяє появі цвілі і бактерій.

Корисні звички

Регулярно робіть прибирання холодильника, а на завершення протирайте всі відділення дезінфікуючими засобами. Це захистить від бактерій і грибка, позбавить від неприємного запаху. Дотримуйтесь рекомендацій щодо зберігання, зазначені на етикетці товару. Приклеюйте стікер з терміном придатності на контейнери і упаковку. Не вживайте їжу після того, як він закінчився. Не залишайте їжу в посуді, з якої вже їли. Це може привести до харчового отруєння.

Якщо все-таки проблеми з травленням виникли, то в якості першої допомоги прийміть ентеросорбенти і пийте якомога більше води. У разі погіршення стану зверніться до лікаря.

На замітку

Не всі їстівні припаси варто прибирати в холодильник. Оливкова олія в ньому мутніє і загусає, мед кристалізується, кава втрачає аромат, вбираючи сторонні запахи. Картопля, морква, цибуля і часник краще тримати в темному, сухому і прохолодному місці. Холод не до смаку екзотичним плодам, томатам, гарбузі, кабачкам і баклажанів.