Як навчити дитину харчуватися правильно: 13 лайфхаків від нутриціолога

0
17

Батьки можуть допомогти своїм дітям рости і підтримувати нормальну вагу шляхом навчання основам здорового харчування і власним прикладом. Розумні харчові звички, які ваші діти набувають в ніжному віці, допоможуть їм вести правильний спосіб життя, коли вони стануть дорослими.

Чек-лист для формування корисних харчових звичок у дітей

Зробіть так, щоб в будинку завжди було багато різноманітних і корисних продуктів — таким чином, діти будуть вчитися вибирати здорову їжу. Не купуйте додому шкідливу їжу, таку як чіпси, газовані напої, солодощі з високим вмістом цукру і пакетовані соки. Варто включити в раціон такі продукти:

  1. Кисломолочні продукти нормальної жирності (органічні, в пріоритеті козяче і овечі йогурти, сир, сири);

  2. Білкові продукти (м’ясо птиці, кролика, субпродукти, дика риба і морепродукти);

  3. Цільнозерновий хліб і крупи і бобові;

  4. Джерела клітковини, вітамінів і мінералів: овочі, фрукти і ягоди різних кольорів;

  5. Корисні перекушування (горіхи, овочеві палички, фрукти, цільнозернові хлібці.

  • Привчайте дітей їсти повільно, так вони зможуть краще відчувати насичення або голод. Якщо дитина все ж не наївся, запропонуйте йому другу порцію. Вона повинна бути набагато менше першої і багата великою кількістю овочів.

  • Їжте разом всією сім’єю якомога частіше. Постарайтеся зробити спільний прийом їжі приємним часом теплого спілкування. Суперечки під час сімейних обідів і вечерь можуть мотивувати дітей швидше поїсти і якомога швидше вийти з-за столу. Прийом їжі в цьому випадку буде асоціюватися зі стресом.

  • Залучайте дітей в покупку продуктів і спільне приготування їжі. Це заняття підкаже вам, що любить ваша дитина з їжі.

  • Плануйте перекушування заздалегідь, щоб вони не вели до переїдання протягом дня, а стали частиною живильної дієти і не псували апетит дитини під час основних прийомів їжі.

  • Поставте перед собою спільні цілі для всієї родини, наприклад, обмежити солодке і десерти по вихідних.

  • Під час їжі або перекусу не рекомендується перегляд телевізора. Намагайтеся їсти тільки в їдальні або на кухні, тобто в місцях, спеціально відведених для прийому їжі. В цьому випадку вам і дітям буде легше відстежити наступ ситості і не переїдати.

  • Заохочуйте дітей пити більше води, варто відмовитися від вживання солодких і газованих напоїв, які можуть провокувати набір ваги.

  • Не використовуйте їжу для заохочення або покарання дітей. Наприклад, позбавлення вечері в якості покарання може привести до занепокоєння, в результаті діти будуть намагатися поїсти при першій же можливості. Заохочення солодощами може привести до формування неправильного розуміння у дитини про цінність продуктів. Наприклад, коли ви обіцяєте десерт тільки за умови, що дитина з’їсть всі овочі. В даному випадку солодке може стати в розумінні дитини більш цінним продуктом.

  • Переконайтеся, що раціон ваших дітей поза домом оптимальний і збалансований. Дізнайтеся, що входить до складу шкільних обідів або давайте дитині обід з собою. Під час спільного походу в ресторан замовляйте більш здорові страви.

  • Уважно читайте склад на етикетках товарів, обмежуючи вживання продуктів з трансжирами. Контролюйте розмір порцій їжі, скорочуючи кількість продуктів промислового виробництва і швидких вуглеводів.

  • Ще один важливий момент: якщо у дитини є надмірна вага, не саджайте його на органічну дієту для схуднення, якщо цього не рекомендував вам лікуючий лікар.

  • Поставте вазу зі свіжими фруктами в межах видимості на кухонному столі. Ви можете запропонувати фрукти в якості перекусу або якщо ваша дитина все ще голодний після їжі. Намагайтеся вибирати овочі та фрукти різних кольорів, текстур і смаків. Чим більше буде різноманітності, тим більша ймовірність, що ваша дитина знайде те, що йому цікаво з’їсти.

Кожному з батьків важливо враховувати вік своєї дитини при вивченні теми харчової поведінки. Давайте розбиратися разом.

Ранній вік-це вік дослідження. Дитина з одного року до трьох років продовжує вивчати світ і своє тіло. При належних умовах він стає самостійним в рамках можливостей свого віку. З точки зору раціону дитині вже доступні всі продукти з дорослого столу. Він освоює самостійне використання предметів, в тому числі приладів.

Саме в цей період дитина починає стикатися з тим, що дорослі використовують їжу для виховання і управління його поведінкою.

Що таке виховання їжею? це маніпуляції смачною і несмачною їжею, які використовують батьки, щоб керувати поведінкою своєї дитини, а також заохочення і покарання їжею. Батьки можуть використовувати солодке, випічку, морозиво, щоб підкуповувати дитину і керувати ним, заохочувати і карати за допомогою різних продуктів. Використання їжі в нехарчових (виховних) цілях може привести до спотвореного сприйняття у дитини.

У цей період тривають ігри з їжею, дитина активно освоює різні смаки і текстуру продуктів. Виявляється специфіка індивідуальної харчової поведінки: хтось їсть більше, хтось менше. Діти роблять свій вибір продуктів.

Дорослим дуже важливо бути уважними і поважати дитячі уподобання. Потрібно в першу чергу навчитися відстежувати різницю між примхами і реальним харчовим вибором.

Наступний важливий момент: необхідно закрити «суспільство чистих тарілок». Не можна змушувати дитину доїдати, якщо він не хоче. Порцію для дитини треба визначати з досвіду і спостереження.

Ще один важливий факт: заборони, що вводяться в цьому віці, можуть негативно впливати на подальшу харчову поведінку. Прислухайтеся до своїх дітей, це допоможе уникнути типових батьківських помилок.

Психологічна специфіка віку з 3-х до 7-и років

У цьому віці дитина вже може сам вибирати їжу і сам може себе нагодувати. Він вже добре усвідомлює свої харчові переваги і може їх описати. На жаль, в цей період відбуваються самі сумнозвісні епізоди харчового насильства, коли дитину змушують їсти ті чи інші продукти.

Такий примус тягне за собою порушення контакту дитини зі своїм тілом. Саме в цьому віці закладається база харчових порушень.

Діти можуть їсти для того, щоб покращувати свій психологічний стан, заїдати емоції. У цьому винні:

Також це вік перших маніфестацій розладів харчової поведінки.

Весь період підліткового віку — це фактор психологічного ризику. Змінюється тіло, починаються гормональні бурі, змінюються вимоги з боку дорослих. Відносини з однолітками, підліткові спільноти, формування ідентичності, конкуренція як спосіб «завоювати» своє місце — всі ці речі відіграють важливу роль.

  • Нормальна харчова поведінка в підлітковому віці: вибірковість в їжі, перевагу висококалорійної їжі, «модна їжа», хаотична їжа.

  • Адекватна батьківська стратегія при неадекватному харчовому поведінці підлітка.

  • Підліткова криза проявляється у всьому, включаючи харчування.

  • Харчування як одна з “майданчиків” підліткового бунту.

ознаки розвитку рпп в підлітковому віці:

фактори ризику розвитку розладів харчової поведінки:

  1. Характер;

  2. Емоційна сфера;

  3. Психологічна обстановка в сім’ї.

Генетичний фактор ризику-це здатність витримувати почуття голоду.

Характер-прояв перфекціонізму, бажання подобатися іншим, обсесивність, завзятість і прагнення до мети будь-якою ціною, складності в побудові близьких відносин.