Вирощування винограду і виноградні поради та хитрості

0
28

Я вирощую виноград в підмосков’ї вже багато років. Ця спочатку південна культура давно перестала бути такою, виростити її у нас досить просто. А як приємно зривати грона з власної лози, виготовляти вино і експериментувати з заготовками!

Зараз, у вересні, я прибираю основний урожай. У кожного сорту він свій, тому регулярно оглядаю лози, зрізаю недостиглі верхівки у грон і чекаю повного визрівання ягід. Головний критерії при зборі не тільки забарвлення, але і смак і аромат. Буває, свою роль відіграє і погода. Я збираю урожай вибірково, тобто стиглі грона – першими, і цей прийом прискорює дозрівання залишилися грон. У дощову осінь це особливо важливо.

Коли урожай повністю прибраний, віяловими граблями згрібаю опале листя і ягоди з-під кущів і спалюю, а кущі рясно поливаю. Цей влагозарядковий полив поєдную з підгодівлею: 25 г подвійного суперфосфату і 15 г сірчанокислого калію на 1 кв.м виноградника.

Щоб виноград добре зимував, важливо звертати увагу на те, як визріває лоза, і вживати заходів при необхідності. Наприклад, при перевантаженні урожаєм або якщо кущ жирує, пагони можуть не визрівати і обмерзати. Ще це залежить від сорту. З тих, що зазвичай в середній смузі завжди добре визрівають, – августин, надія азос, захват, хризоліт. Пам’яті вчителя, рошфор, гала, гарольд, північний солодкий, соляріс, чорний потапенко, красуня, сомерсет сідліс. А ось сорти, які частенько визріти не встигають: академік, балтімор, голд фінгер, нельсон, сніжана, довгоочікуваний, лора, атос, подарунок несвітая, талдун, емігрант, довгоочікуваний, зоря несвітая.

На початку вересня на кущах таких сортів (які не визріли) я проводжу карбування (видалення верхівок пагонів), а в кінці місяця приступаю до обрізку. Видаляю пасинки і всі зелені пагони. Залишаю тільки ті, які будуть брати участь у формуванні ланок плодоношення і омолодження (у них залишаю верхівки, навіть якщо вони не визріли). Видаляю розгалуження і вкорочую рукава.

На кущах тих сортів, у яких лоза добре визріла, я проводжу обрізку після перших заморозків, коли листя побило морозом.

Якщо осінь видається теплою, з прибиранням грон не поспішаю, даю їм визріти. Якщо ж нагряне заморозок, залишки врожаю відразу прибираю і тут же проводжу обрізку кущів. На рукавах і розгалуженнях залишаю від 1 до 3 плодових лоз довжиною 50-100 см (це залежить від віку куща і того, наскільки пагони визріли). Старі рукава і отплодоносившие ланки видаляю.

На дорослому кущі повинно залишатися 70-80 очок – це хороша навантаження для рослини при повноцінному догляді.

Лози знімаю зі шпалери, пов’язую і укладаю для укриття при температурі повітря вище 5°. При мінусовій температурі пагони стають крихкими. Їх легко зламати. Пагони перев’язую і нахиляю до землі, закріпивши гачками з дроту так, щоб лоза не лежала на землі, а перебувала від неї на деякій відстані.

Зверху-укриття. Його каркас (у формі тунелю висотою 25-35 см) виготовляю з будівельної дротяної сітки. Зверху накриваю спіненим поліетиленом. Або можна вкрити лутрасилом, але зверху – обов’язково поліетиленовою плівкою, щоб укриття не промокало.

Укриття встановлюю тоді, коли очікуються заморозки до мінус 10° і нижче. Однак перед установкою важливо встигнути обприскати виноградні кущі бордоською сумішшю (3%-ний розчин) або іншим фунгіцидом проти грибних хвороб. І ще розкласти отруйні приманки проти мишей,

До середини жовтня я повністю завершую обрізку і укриття у мене вже готове. Але закривати торці тунелю не поспішаю-нехай лоза пройде загартовування при невеликих мінусових температурах. А остаточно вкриваю не раніше ніж почне промерзати грунт. Зазвичай це відбувається на початку листопада, коли температура повітря опуститься нижче мінус 10°.

Торці повністю закриваю, але проробляю в їх верхній частині отвори діаметром 2 см.спочатку через них відбувається повітрообмін, пізніше вони виявляються під шаром снігу.

До весни мій виноград спокійно зимує під укриттям. А в квітні, як тільки температура підніметься вище мінус 5°. Я відкриваю торці. Чекаю ще більшого потепління і знімаю укриття повністю. Це відбувається, коли нирки вже рушили в зростання (стадія зеленого конуса).

Після зняття укриття оглядаю виноградник, підмерзлі, зламані, хворі пагони обрізаю. Здорові підв’язую до шпалери.

Поділюся таким прийомом (він мені знадобився кілька разів). Щоб відтягнути початок цвітіння винограду на 8-10 днів і таким чином уберегти квітки від можливих поворотних заморозків, ще в березні я поверх укриття насипаю шар соломи або тирси, в результаті початок вегетації затримується.

Квітень-час боротьби з хворобами та їх профілактики. Бактеріальний рак-дуже небезпечне захворювання. На пагонах утворюються здуття і нарости – це і є рак. Уражені пагони я зрізаю і негайно спалюю, а зрізи дезинфікую темним розчином марганцівки або перекисом водню (3%-ний розчин). Даю підсохнути і замазую садовим варом.

Зауважу, що бактеріальний рак невиліковний. Тобто можна домогтися поліпшення стану рослини. Але постійно за ним спостерігати, не брати з нього живці, не обрізати одним секатором і хворі, і здорові рослини. Якщо возитися не хочеться, краще повністю знищити кущ. А на цьому місці садити новий саджанець не можна – бактерії, що викликають бактеріальний рак, живуть в грунті до 5 років.

Обприскую виноградник бордоською сумішшю для профілактики оїдіуму, мільдью. Антракноза. По зеленому конусу-1% – ним розчином, а якщо нирки ще сплять, то концентрацію можна збільшити до 3%. Є думка, що теплий розчин (близько 30°) діє ефективніше. Я так і роблю, хоча порівняння по ефективності не проводив.

Починається сокорух, і в цей період пора проводити щеплення. А крім того, в період – плачу лози» (тобто саме при початку сокоруху, коли зі зробленого зрізу починає капати сік) я проводжу першу підгодівлю. Я беру звичайне мінеральне комплексне добриво, розсипаю його навколо кущів і закладаю за допомогою розпушування. Відразу поливаю.

Якщо заморозки все ж повернулися і загрожують пошкодити виноград, обприскати його розчином епін. Цей препарат допоможе краще перенести несприятливі умови. І звичайно, можна використовувати легке укриття з лутрасила.

У травні на стадії появи 5 листя для профілактики грибних хвороб і уражень кліщами проводжу обробку препаратом на основі сірки або просто обпилюють сіркою.

За два тижні до цвітіння даю другу підгодівлю комплексним добривом. Далі підгодовую виноград кожні 3 тижні.

За тиждень до цвітіння прищипую верхівки потужних пагонів. Так зав’язі згодом менше обсипаються.

Взагалі, виноград схильний давати безліч пагонів, які нам не потрібні. Інакше і кущ буде загущений (звідси хвороби), і перевантаження урожаєм, або навпаки, на жирових пагонах будуть лише величезні листя, які забирають харчування у плодоносної лози.

Навантаження урожаєм я регулюю: коли ягоди будуть діаметром близько 5 мм, прикидаю, щоб на 1 м приросту лози доводилося 250-300 г зрілих ягід (доводиться читати про масу грона кожного сорту в його описі). Буває, що і на 2 або 3 лози я залишаю лише одну гроно, якщо вона повинна вирости дуже великої і важкої. Буває шкода, але краще нормування провести вчасно, інакше велика гроно взагалі не визріє і дасть дрібні кислі ягоди.

В останній декаді червня даю третю підгодівлю комплексним добривом. Поєдную її з підгодівлею настоєм збродженої трави і бур’янів (в 10 л води розводжу 1, 5 л настою).

Хоча нормування врожаю я проводжу в червні, але ще і в липні спостерігаю за рослинами. Якщо помічаю, що верхівки пагонів випросталися, кущ зупинився в зростанні, то кущ, швидше за все, перевантажений, потрібно скоротити число грон на 20%, інакше лоза не визріє, всі сили підуть на дозрівання врожаю.

В дощове літо проводжу обробки проти мільдью і оїдіуму. Препарат можна вибрати будь-який, рекомендований проти цих захворювань. Наприклад, з діючою речовиною дифеноконазол, або пенконазол, або ципродиніл. У тепле літо обходжуся без обробок.

І зроблю акцент на такому важливому моменті: як тільки на ягодах винограду з’явився восковий (пруіновий) наліт, хімічні обробки проводити вже не можна.

Крім того, в дощове літо я видаляю частину листя внизу куща і поруч з гронами, щоб поліпшити провітрювання і знизити ймовірність поширення грибних захворювань.

Полив виноградника проводжу обов’язково – так грона краще наливаються. Причому роблю це теплою водою. Але за 2-3 тижні до передбачуваного терміну дозрівання ягід полив припиняю – так виноград виходить солодше і смачніше.

У липні мульчують посадки хвойним опадом. Я прочитав про те, що хвоя і від хвороб здатна захищати, і допомагає виноградуНакопичити більше цукрів в ягодах. Рада мені сподобався, тому активно ним користуюся.

Коли виноград починає встигати і стає трохи м’яким, проводжу позакореневе підживлення мікроелементами – бором, марганцем, кобальтом. Можна купити їх окремо і розвести згідно з інструкцією, а можна знайти комплексне добриво.

Буває, в кінці липня або серпні на листках з’являється сіра гниль, а проводити хімічні обробки вже не можна. Тоді я проводжу обприскування розчином марганцівки (7 г на 10 л води).

У серпні проводжу карбування кущів сильнорослих сортів (на слаборослих цього не роблю). Карбування-видалення верхівок з молодим листям. Вона стимулює визрівання пагонів, підготовку їх до зимівлі. Допомагає цьому і підгодівля калійними і фосфорними добривами.

На закінчення хочу назвати сорти, які ростуть у мене багато років і радують. І хоча деякі з них вважають неукривними навіть в середній смузі, я вважаю, що вкривати у нас виноград потрібно обов’язково, якщо хочеш завжди збирати хороший урожай. Отже, у мене ростуть сорти альошенькін, муромець, ранній вавилова, московський стійкий. Вікторія, агат донський. Золотий урожай, русвен, моріс ерлі, кристал, амурський потапенко № 1, амурський тріумф, любава, аркадія.

Виноград в підмосков’ї в кінці липня. Як вирощувати виноград в середній смузі. Північний виноград.

Рецепти виноградних заготовок читачів

Крижане виноградне вино своїми руками-рецепт

Коли я була в угорщині, то запитала в магазині, чому так дорого коштує місцеве вино. Мені пояснили, що це особливе крижане вино – виноград для нього збирають вже після заморозків. Виявляється, я і сама не раз готувала таке вино, зриваючи свій виноград вже в листопаді. Тепер буду знати, що моє вино «крижане» і цінується дуже дорого.

Підморожені грона зрізаю рано вранці, поки вони не розморозилися. Прямо на вулиці перебираю ягоди, видаляючи почорнілі і сухі, швидко відокремлюю гілочки, перекладаю виноград в глибокий таз і розчавлюю його товкачем до утворення кашки. Проціджую її через друшляк, концентрований сік змішую з винними дріжджами (на 10 кг чистого винограду – 50 г дріжджів). Дріжджі необхідні для бродіння, тому що природні дріжджі на ягодах гинуть при мінусовій температурі. Суміш переливаю у велику бутель, накриваю кришкою з гідрозатвор і прибираю в тепле місце на 3 дні. Потім бутель з суслом переставляю в більш прохолодне місце (12-16°).

Через 30-50 днів активне бродіння закінчується, тоді я зливаю прозору рідину в іншу простерилізовану ємність, додаю по 100 г цукру на 1 л, перемішую і щільно закриваю посуд з вином на 2-3 місяці. Потім переливаю молоде вино в чисті пляшки, закупорюють їх і даю провину дозріти в підвалі протягом 1 місяця. Готове вино виходить густим через підвищену в’язкість соку із заморожених ягід.

© автор: л.коробейникова бєлгородська область

Мочений виноград з гірчицею

У болгарії мені дуже сподобалася місцева ядреная заготовка гроновіца. Мочений виноград з гірчицею можна подавати як легкий десерт, додавати його як гарнір до м’ясних страв, а заливка – це приємний кисленький освіжаючий напій. Головне, що при заготівлі ягоди не піддаються тепловій обробці і зберігають всі корисні речовини.

10 кг кисло-солодкого винограду з щільними ягодами обполоснути водою (можна взагалі його не мити), видалити гілочки і скласти в заздалегідь простерилізовані сухі банки.

Для приготування заливки в 5 л води розчинити 50 г солі, 150 г цукру і 50 г гірчичного порошку (я мелю зерна гірчиці в кавомолці – так вона набагато ароматні). Розлити розчин по банках з виноградом, прикрити бавовняною тканиною або пергаментом і залишити при кімнатній температурі на 5 діб.

Деякі готують такий виноград в дерев’яному діжці або широкій каструлі, а зверху ставлять гніт, але так, щоб ягоди не розтріскалися. Потім треба перенести виноград в прохолодне місце(температура не вище 15°). Через 3 тижні мочений виноград готовий. Банки закривають пластмасовими кришками і зберігають в підвалі до самої весни, а смак винограду з часом буде все різкіше і цікавіше.

© автор: т.бородіна

Маринований виноград на зиму

Цей дивовижний делікатес я почав готувати пару років тому. У маринованих ягід незвичайний аромат, хрустка м’якоть, а смак трохи нагадує оливки. Такий виноград прекрасно підходить як гарнір до м’яса і риби, сирів, його можна додавати в салати і використовувати як прикраса страви. Для маринування краще вибирати сорт винограду з щільною шкіркою.

1 кг винограду перебрати, промити, відокремити від гілочок, просушити і розкласти по прожареним в духовці баночках, заповнивши їх до самого верху.

У каструлю налити 700 мл води, 100 мл винного оцту, додати 1 бутончик гвоздики, 1 паличку кориці, 1 щіпку солі, 100 г цукру, всі інгредієнти перемішати, довести до кипіння і проварити 5 хв.вийняти гвоздику і корицю з гарячого маринаду і залити їм виноград.

На дні широкої каструлі розстелити ганчірку, поставити на неї банки з виноградом, прикрити їх прокип’яченими бляшаними кришками, налити в каструлю гарячу воду до 2/3 висоти банок. Поставити на вогонь і стерилізувати 10-15 хв. Банки закрутити, перевернути і укрити, залишивши так остигати.

© автор: а. Марьин

Виноградний джем – рецепт

Одного разу подруга пригостила мене своїм рожевим виноградом сорту лідія. Я тоді наїлася ягід в полювання, а з інших вирішила зварити джем. Цей сорт сам по собі настільки солодкий, що я додала трохи цукру, а ще сік лимона і цедру. Джем вийшов такий запашний, з ніжною кислинкою, що господиня винограду навіть попросила у мене цей рецепт.

2 кг винограду сорту лідія перебрати, промити, кожну ягоду розрізати навпіл (виноградини великі, з щільною шкіркою), залити їх 1 склянкою води, проварити під кришкою 10-15 хв, вимкнути вогонь і остудити. Виноград протерти через сито, тоді вийде дуже ніжне пюре, але думаю, можна і блендером пюрировать, якщо не бентежить наявність в джемі кісточок.

Вимити 1 лимон, обсушити, натерти з нього цедру, з м’якоті вичавити сік.

В пюре додати 1 кг цукру, цедру, перемішати і варити на маленькому

Вогні 15 хв.влити лимонний сік і варити джем, помішуючи, до потрібної густоти (мені вистачило 30 хв). Розкласти гарячий джем з винограду по стерилізованим баночках, щільно закупорити і залишити тепло укритими в перевернутому вигляді на 1 добу.

Виноград для підмосков’я і середньої смуги-відео

Виноград для підмосков’я і середньої смуги. Колекція сортів с в припадчева

watch this video on youtube

© автор: н. Дубінін московська область

Нижче інші записи по темі” дача і сад – своїми руками ”

Будемо друзями!