Варення з чорноплідної горобини з яблуками-прості рецепти на зиму

0
10

смачне і корисне варення з чорноплідної горобини з яблуками ніжно-рубінового кольору стане не тільки прикрасою чайного столу, але і приємним ліками. Відомо, що терпкий гіркуватий смак у варення з черноплодки на любителя. Однак, існує ряд хитрощів, завдяки яким ви зваріть дійсно смачне варення.

Наші господині давно помітили, що в співдружності з яблуками, звичайне варення здатне перетворитися в дуже смачний десерт. А якщо доповнити його смак лимонами, апельсинами або горіхами, то і зовсім може здивувати. Пропоную кілька класних рецептів приготування в домашніх умовах, від традиційних до вишуканих.

Простий класичний рецепт варіння десерту на зиму з правильно вивіреними пропорціями фруктово-ягідного наповнювача і солодощі.

Знадобиться:

  • чорна горобина-1 кг.
  • яблука-400 гр.
  • цукор-1 кг.
  • вода – ½ склянки.

Як зварити:

  1. зірвіть з гілочок горобину, помийте. Бланшируйте протягом 5-10 хвилин, після швидко охолодіть під струменем води.
  2. видаліть з яблук серцевину, наріжте часточками.
  3. складіть підготовлені компоненти в загальну каструлю, засипте цукром.
  4. підлийте трохи води, поставте на плиту варитися. Коли вміст закипить, зробіть потужність вогню менше. Варіть при тихому бурлінні протягом 30 хвилин.
  5. відставте десерт з конфорки, дайте повністю охолонути.
  6. поверніть на плиту, закип’ятіть. Проваріть рівно 5 хвилин.
  7. розподіліть по стерильним банкам, закрутіть гвинтовими кришками або закатати залізними. Зберігайте в приміщенні з низькою температурою.

Варення з черноплодки з корицею

Даний варіант так само вважається традиційним. При такому способі яблука і горобина залишаються цілими, красиво плавають в сиропі.

Візьміть:

  • чорноплідна горобина-1 кг.
  • кислі тверді яблука-4-5 шт. (0,5 кг).
  • цукровий пісок – 1-1,3 кг
  • кориця – чайна ложка.
  • вода-стакан.
  • лимонна кислота – ½ чайної ложки.

Покроковий рецепт:

Зірвіть ягідки горобини з гілочок, переберіть, відсортувавши м’яті, зіпсовані. Гарненько помийте, трохи просушіть.

Обполосніть яблука зріжте шкірку. Покришите часточками або шматочками.

Плоди аронії обов’язково потрібно бланшувати, тоді жорстка шкірка їх стане м’якше, а самі ягідки не лопнуть. Тут допустимо діяти двома способами. Закиньте ягоди в миску з крутим окропом. Потримайте 5 хвилин. Або закип’ятіть воду, складіть плоди в друшляк і помістіть в каструлю з окропом на ті ж п’ять хвилин.

Після відразу опустіть в холодну воду, або, як на фото, пролийте проточною холодною водою з-під крана.

Залийте в каструлю необхідну кількість води, додайте цукровий пісок. Доведіть до закипання. Помішуйте, щоб кристали солодощі швидше розчинилися.

Закиньте черноплодку. Акуратно розмішайте. На середньому вогні доведіть до закипання. Знизьте потужність вогню, варіть приблизно 10-15 хвилин.

Зніміть пінку, вимкніть конфорку. Залиште варення настоюватися на 5-8 годин.

Зробіть три подібні варіння, проварюючи ягоди по 10 хвилин і подальшим настоюванням.

Надішліть варитися яблучну нарізку. Після закипання вмісту каструлі, зменшіть вогонь. Варіть при тихому бурлінні 15 хвилин.

Покладіть в варення корицю, лимонну кислоту. Старанно розмішайте, потомите ще пару хвилин.

Розлийте готовий десерт по банках, закрийте кришками.

Зберігайте в холодному місці.

Варення з яблук з чорноплідної горобиною і вишневим листям — п’ятихвилинка

Простий рецепт десерту не надто цікавий, до того ж, залишається терпкість, яка не всім подобається. Пропоную розбавити смак горобини цитрусами і листям вишні.

Інгредієнти:

  • чорноплідна горобина-1 кг.
  • цукровий пісок-1,3 кг.
  • лимонний сік – 100 мл.
  • апельсини – 2 шт.
  • імбир (корінь) – 15 гр.
  • вишневе листя-10 шт.

Приготування:

  1. помийте зняті з кистей горобини ягідки, видаліть сміття.
  2. плоди апельсинів і очищений корінь імбиру обдайте крутим окропом, після наріжте невеликими часточками і шматочками.
  3. складіть в каструлю ягоди, нарізку імбиру, апельсини. Додайте цукор, листя вишні, влийте лимонний сік.
  4. поставте варитися. Коли з’являться перші ознаки закипання, вимкніть конфорку. Повністю охолодіть вміст.
  5. повторіть процедуру ще 3-4 рази.
  6. в останню варіння витягніть листя. Поваріть десерт 5 хвилин після закипання.
  7. розкидайте по ємностей, герметично закупорте металевими або простими капроновими кришками. Зберігайте в холодильнику.

Варення часточками з черноплодки з яблуками

Секрет варіння чорноплідного варення часточками в тому, що яблука і горобина варяться в сиропі. А якщо використовувати райські яблучка , то можна залишити їх цілком.

Беремо:

  • яблука-1,5 кг.
  • горобина – 1 кг.
  • вода – 1,5 склянки.
  • цукор-1 кг.

Як зварити:

  1. видаліть з яблук насіннєву коробку, наріжте м’якоть тонкими часточками.
  2. відокремте ягоди горобини від плодоніжки, помийте, відправте в варильну ємність разом з яблуками.
  3. в окремому посуді зваріть сироп. Для цього засипте в воду цукор, закип’ятіть. Варіть, помішуючи, поки крупинки солодощі не розпустяться повністю.
  4. перелийте сироп в суміш ягід з яблуками. Наполягайте приблизно 2-3 години. За цей час сироп встигне просочити часточки.
  5. дайте закипіти, варіть на маленькому вогні 10 хвилин, не забуваючи знімати пінку.
  6. вимкніть плиту, повністю охолодіть заготовку.
  7. знову поставте десерт варитися. Коли варення закипить, встановіть таймер на 20-25 хвилин.
  8. расфасуйте по банкам, закатайте.

Смачне варення з чорноплідної горобини з яблуками, лимоном і волоськими горіхами

Незрівнянний рецепт, який набирає популярність у наших господинь, дуже простий у виконанні.

Буде потрібно:

  • яблука – 200 гр.
  • горобина-600 гр.
  • волоські горіхи – 150 гр.
  • лимон.
  • цукор-600 гр.

Як зварити:

  1. залийте підготовлені ягоди аронії окропом, залиште на кілька годин (в ідеалі на ніч).
  2. вранці злийте настій, додайте цукор, зваріть сироп.
  3. виріжте з яблук насіннєву частину, інше поділіть невеликими кубиками.
  4. наріжте ядра волоських горіхів шматочками. Щоб горіхи стали смачніше, можна обсмажити їх на сухій сковороді.
  5. закиньте в киплячий сироп ягоди, яблучні кубики, горіхи.
  6. зробіть варіння варення в три підходи, кожен раз проварюючи по 15 хвилин і остуджуючи.
  7. в останню, третю варіння додайте порізаний лимон.
  8. розлийте десерт в стерильні баночки, закрийте на зиму. Після відправте на зимове зберігання.

Наостанок ділюся авторським рецептом домашньої варіння на зиму десерту з чорної горобини. Вдалих вам заготовок і найсмачніших чаювань в колі рідних і друзів.