Солодкий плов з сухофруктами — 2 покрокових рецепту приготування з мясом і без

0
11

Якщо звичайний традиційний плов з м’ясом і рисом люблять майже всі, і готують його досить часто, то про таку страву, як солодкий плов з сухофруктами, знають не багато. Але, навчившись його робити, що зовсім не важко, можна значно урізноманітнити своє меню. Особливо люблять цю страву діти, так як воно солодке та є дуже смачне. Батьки можуть бути спокійні, що дитячий організм потрапляють не очищений цукор і хімічні речовини, з яких зараз роблять різні солодощі, а вітаміни та мікроелементи, необхідні для росту і правильного розвитку дітей. Крім того, вона ситна та поживна.

Зміст:

  • Солодкий плов з м’ясом і сухофруктами
  • Солодкий плов з родзинками і курагою і чорносливом

Солодкий плов з м’ясом і сухофруктами

Правда, можна приготувати не тільки пісний солодкий плов, а з м’ясом, тільки додати в нього трохи сухофруктів. Вийде дуже оригінальна страва, яка полюбиться дорослим, і дітям.

Готується воно, як звичайний узбецький плов з традиційним для цієї страви м’ясом – бараниною. Якщо воно вам не зовсім до смаку, можна замінити його на яке-небудь інше: яловичину, свинину або курку. Добре б знайти той рис, який потрібен для плову (Девзира або аналогічний йому узбецький, таджицький). Якщо їх у вас немає, підійде краснодарський круглий рис.

Обов’язково запасіться особливими спеціями, без яких узбеки навіть не починають готувати плов: зірою і барбарисом. Зіри достатньо буде взяти чайну ложечку, а барбарису – щіпку. Перемелюємо їх в ступці, або розтираємо в руках.

  • На 600 г баранини або іншого м’яса потрібно взяти 600 г рису, який попередньо необхідно промити в декількох водах.
  • Три очищені моркву порізати тонкою соломкою, велику цибулину – півкільцями, часник очистити від верхніх шкурок, а пекучий перець потрібен цілком. Для солодкої заливки знадобиться 150 г родзинок і дві ложки меду.
  • Нагріваємо казан на вогні, виливаємо туди трохи рослинного масла і чекаємо, поки воно не закипить. Викладаємо цибулю і злегка обсмажуємо його. Додаємо м’ясо, смажимо на сильному вогні до утворення скоринки, не забуваючи помішувати. Потім висипаємо моркву і смажимо 10 хвилин, поки вона не стане м’якою. Незабаром все заливаємо окропом і тушкуємо близько півгодини, посоливши, всипати зіру і барбарис, поклавши часник і перець.
  • Мед розмішуємо з половиною склянки води і виливаємо в казан, туди ж висипаємо промитий ізюм. Акуратно, не перемішуючи, викладаємо рис і додаємо ще трохи окропу, щоб вода була вище рису на два сантиметри. Робимо мінімальний вогонь і варимо до готовності під кришкою. Перемішуємо, коли плов буде повністю готовий. Для цього потрібно просто спробувати кілька зерен. Вони повинні бути пружними, але досить м’якими. Якщо вони хоч трохи жорсткуваті, можна додати трохи гарячої води і поварити плов ще кілька хвилин. Перед подачею на стіл видаляємо часникові головки і гіркий перець.
  • Солодкий плов з родзинками і курагою і чорносливом

    Сладкий плов с изюмом и курагой и черносливом

    Плов без м’яса з сухофруктами – це страва вірменської кухні. В нього додають свіжі фрукти і овочі – варіантів цього виду страви безліч. Солодкий плов ідеально підходить для тих, хто дотримується дієти і дотримується посту.

    Найчастіше для цієї страви беруть курагу, родзинки, чорнослив, горіхи і мед. Всі ці продукти надзвичайно корисні, в них є і вітаміни, і мінеральні речовини, які потрібні нашому організму. Курага особливо корисна сердечникам, що мають проблеми з серцево-судинною системою і тиском. Вона швидко підвищує гемоглобін, володіє м’яким проносним дією, виводить шлаки, важкі метали, токсини і радіонукліди, знижує кількість холестерину. Для очей корисна курага з-за наявності в ній каротину.

    Не менш корисний для нас чорнослив. Він володіє більш вираженим проносну дію, виводить з організму шкідливі речовини, не дає розмножуватися сальмонелле і стафілококів. Цей фрукт нормалізує роботу шлунка і кишечника, знижує тиск і покращує стан шкіри. Крім проносного, він має сечогінну і жовчогінну дію, обмін речовин нормалізується. Серце і нервова система покращують свою роботу.

    Родзинки – відмінний постачальник калію, кальцію і заліза в організм, тому його, як і інші сухофрукти, рекомендують вживати вагітним жінкам. Він також позитивно впливає на роботу серця, шлунково-кишкового тракту, легенів. Родзинки позбавляє нас від набряків і підвищеного тиску.

    Горіхи протягом багатьох років зберігають всі вітаміни і мікроелементи незмінними. Тому в зимовий час у них навіть більше корисних речовин, ніж у свіжих закордонних фруктах, втратили до цього часу велику частину вітамінів.

    Найпоширеніший вид солодкого плову – з родзинками, курагою і яблуком.

  • Треба взяти по сто грамів родзинок і кураги, промити і дати стекти воді. Яблуко очистити від шкірки і порізати соломкою, як і моркву. Курагу також нарізати подрібніше.
  • Казан або каструлю з товстим дном і стінками нагріти на газу, влити трохи рослинного або ложку вершкового масла, розігріти його і обсмажити моркву до м’якості.
  • Потім викласти сухофрукти, яблука, влити трохи води і дати покипіти 5 хвилин. Промитий рис обережно викласти на сухофрукти, не перемішуючи їх між собою.
  • Долити окропом доверху, щоб він покривав рис на товщину пальця. Закрити кришкою і томити на повільному вогні. Коли рис буде готовий, все перемішати.
  • Джерело: http://msmirnova.ru/

    ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here