Що це значить якщо яйце спливає в холодній воді, плаває або тоне

0
444

Здрастуйте, дорогі друзі! Ви, напевно, помічали, що коли кладеш яйця в холодну не солону воду, деякі спливають. Багато замислювалися, як перевірити їх на свіжість, не пробуючи на смак. Адже не завжди відчувається неприємний запах. Найчастіше розумієш, що протухло, тільки приготувавши його. Як визначити свіжість продукту? Якщо яйце спливає у холодній воді, що це означає? Про це я розповім вам сьогодні.

Зміст:

  • Визначаємо свіжість за допомогою води
  • Чому спливають сирі яйця
  • Чому плавають на поверхні варене яйце

Визначаємо свіжість за допомогою води

Для тестування нам знадобиться:

  • Глибоке блюдце, краще прозоре.
  • Холодна вода.
  • Яйця.

Цей спосіб допомагає легко встановити, чи можна вжити яйця в їжу або краще викинути. Ним користувалися ще наші бабусі.

  • Миску ставимо на рівну стільницю, заповнюємо водою, майже до країв.

  • Обережно кладіть яєчко в воду, щоб не розбити об дно. Воно або тоне або спливає.

  • Ті, що випливли на гору потрібно викинути. Вони зіпсувалися. Якщо сире яйце, що плаває у воді, воно не першої свіжості. Це правило стосується тільки чистої води. У солоній всі плавають, через збільшення щільності воду. З тієї ж причини з тріснутою шкаралупи при варінні не вилазить білок. Його здавлює солона рідина.

  • Потонули яєчка, але стоять кінцем вгору, кажуть про закінчення строку зберігання. З’їсти їх ще можна, шкоди не принесуть. З дня закінчення строку зберігання на коробці, вживати їх у їжу можна ще протягом трьох тижнів. Але обов’язково тестуйте цим способом на свіжість.

  • Ті, що потонули і лежать на боці на дні найсвіжіші. Їх можна з’їсти відразу, а можна прибрати в холодильник. Оптимальна температура для зберігання продукту +4 градуси.

  • З яйцями водою і сіллю проводяться дитячі досліди для пояснення дитині фізичних властивостей води. Ці знання застосовуються, як ви помітили, для визначення свіжості продукту. https://www.youtube.com/watch?v=2uEH23Vn6_U

    Чому спливають сирі яйця

    Під скорлупкой є подскорлупная плівочка, через неї проходить волога і повітря, але не проходить білок. В тупому кінці яєчного овалу, оболонка відшаровується, утворюючи повітряний мішок. З часом продукту випаровується трохи вологи і вуглекислого газу, тому відбувається стиснення вмісту та збільшення частини повітря під шкаралупою. Чим довше лежить яйце, тим більше в ньому скупчується повітря.

    Ця трансформація змушує не свіжі яйця спливати.

    Неприємний запах утворюється при розкладанні білка. Під дією мікроорганізмів відбувається виділення газу сірководню. Він дає запах тухлих яєць. Вживання в їжу тухлих яєць може призвести до нудоти, блювоти, діареї. Ознаки отруєння проявляються в період від 6 до 72 годин після вживання їх в їжу.

    Чому плавають на поверхні варене яйце

    Всі зварені яйця лежать на дні миски і тільки одне чомусь плаває. У чому причина? Я думаю, багато з вас стикалися з таким феноменом, як варене круто, спливаюче в холодній воді. Тут немає жодної загадки. Як сказано вище, чим довше воно зберігається, тим більше в ньому утворюється повітря. У звареному вигляді цей повітря нікуди не дівається, а збирається в одному місці під шкаралупою. Найчастіше з його боку тупий. Ви можете розбити і переконатися, що повітряний мішок в плаваючому більше ніж в інших. Це свідчить про не першої свіжості продукту. Його зберігали тривалий час і білок почав випаровуватися.

    Перепелині яйця

    Перепелині яйця набагато корисніше курячих, хоча розмірами набагато менше. Їх можна купити в супермаркетах, але чи вони будуть свіжими? Як це перевірити зараз розповім. Щоб перевірити свіжість такого продукту, потрібно розбити на тарілку. У свіжих білок густий, якщо він рідкий, водної консистенції, то яйце погане. Увареного круто яйця жовток має яскраво жовтий колір у розрізі. Якщо він блідо жовтого кольору, значить, воно вже втратило свої харчові якості. Вага хорошого перепелиного яйця від 10 до 12 грамів. Якщо вам здалося дуже легким яєчко, значить, воно вже почало всихати.

    На відміну від курячого яйця перепелине не стає тухлою з-за вмісту в ньому лізоциму – антибактеріальної речовини. Тому при минулому терміні придатності воно має властивість всихати. Шкаралупа у справжнього якісного яєчка, повинна бути камуфляжного забарвлення. Якщо вона біла або м’яка, то такий продукт не якісний. Також про свіжості можна дізнатися за розміщенням жовтка. Розбивши його на тарілку.

    Жовток повинен знаходитися практично посередині білка, якщо він знаходиться ближче до краю, значить, яйце не першої свіжості. Друзі, думаю, ви дізналися для себе корисні та цікаві факти і застосувати їх на практиці. На те я з вами прощаюся до нових зустрічей на сторінках нашого блогу. Підписуйтесь на новини, ставте класи, діліться інформацією з друзями в соцмережах. До побачення.

    Джерело: http://ges.kiev.ua/