Поспішайте приготувати: топ-6 рецептів осіннього варення.

0
32




Запасливі господині працювали все літо, консервуючи на зиму овочі, фрукти і ягоди. Якщо ви пропустили головний сезон заготовок, але хочете все ж зробити своїми руками якийсь ласощі до сімейного чаювання або випічці, приготуйте джем або варення з доступних ще інгредієнтів. Пропонуємо добірку простих рецептів, а роздобути їх складові для вас не складе труднощів.

ПОВИДЛО З ОБЛІПИХИ

Інгредієнти:
— ягоди обліпихи – 1 кг;
— цукор – 700 гр.

Процес приготування:
1. Стиглі ягоди обліпихи очистіть від сміття, промийте холодною водою і просушіть. Бланшируйте 50-60 хвилин з допомогою парової соковарки. Якщо ви не маєте соковарки, налийте в широкий таз воду близько 3 см по висоті, опустіть в неї обліпиху і на слабкому вогні варіть стільки часу, щоб ягоди розм’якшилися.
2. Бланшовані тим чи іншим способом ягоди в гарячому вигляді протерти через сито для видалення насіння. Вийшло пюре складіть в емальований таз, доведіть до кипіння на малому вогні, всипте половину цукру, перемішайте і варіть, помішуючи, близько 20 хвилин.
3. Додайте цукор, що залишився і варіть до готовності, часто помішуючи, щоб уникнути підгоряння фруктової маси. Розлийте гаряче повидло в сухі банки, щільно закрийте і переверніть догори дном до повного охолодження. При температурі близько 50 градусів банки вже можна повертати у нормальний стан. Банки з металевими клямками не перевертаються.

Спешите приготовить: топ-6 рецептов осеннего варенья

ГРУШЕВИЙ ДЖЕМ З МАКОМ І КАРДАМОНОМ

Інгредієнти:
1 кг очищених груш (без шкірки і насіння),
0,5 кг цукру,
сік і цедра половини лимона,
кардамон 2-3 шт,
1 ст. л маку (обсмажити на сухій сковороді),
ваніль
1 ст. л коньяку

Процес приготування:
Нарізати груші за бажанням, засипати цукром і залишити на ніч. Вранці довести до кипіння, додати кардамон, цедру лимона, уварити протягом 20-30 хвилин. Більшу частину пюрировать, додати сік лимона, ваніль, підготовлений мак, коньяк і довести до кипіння. Відразу ж розлити в стерилізовані баночки

Спешите приготовить: топ-6 рецептов осеннего варенья

ВАРЕННЯ З ЧОРНОПЛІДНОЇ ГОРОБИНИ

Процес приготування:
1. Ягоди відокремлюють від гребенів і плодоніжок. Миють, бланшують в киплячій воді 6-8 хвилин, спостерігаючи за тим, щоб шкірка не потріскалася.
2. Воду після закінчення бланшування використовують для приготування цукрового сиропу. Після бланшування ягоди заливають гарячим сиропом 50%-ної концентрації (1 кг цукру на 1 л води) з розрахунку на 1 кг ягід-1 л сиропу.
3. Після цього плоди дві години витримують, потім варять на малому вогні 10 хвилин і залишають на 6-9 годин. Перед другою варінням в тазик додають 800-850 г цукру. Загальний витрата цукру 1,4-1,45 кг на 1 кг ягід. Варіння продовжують з десятиминутными перервами до повної готовності (коли плоди почнуть опускатися на дно таза, а температура киплячого варення піднімається до 104-105°).

Спешите приготовить: топ-6 рецептов осеннего варенья

ВАРЕННЯ З КАВУНА

Інгредієнти:
1 кг м’якоті кавуна,
450 гр цукру,
40 гр яблучного пектину.

Процес приготування:
1. Кавун розрізати на частини. Зрізати м’якоть з шкірки і нарізати шматочками. Подрібнити толкушкой або міксером (блендер з ножем може пошкодити кісточки, тому краще його не використовувати). Масу процідити через дрібно сито.
2. Додати яблучний пектин (для загустіння) і цукор. Добре перемішати і залишити на 10-15 хвилин.
Варити 10-15 хвилин, гарячим розлити по чистим баночках. Закупорити і поставити в тепло до повного охолодження.

Спешите приготовить: топ-6 рецептов осеннего варенья

ВАРЕННЯ З АЛИЧІ

Інгредієнти:
Алича 1 кг
Цукор 1,4
Вода 600 мл

Процес приготування:
Спочатку просто налити воду в каструлю і довести до 80 градусів, аличу попередньо промити, перекласти в сито, опустити в гарячу воду на кілька хвилин і потім відразу під холодну воду, злегка промити. Тим часом зварити сироп з води і цукру, уварити його 15-20 хвилин, в кінці додати корицю в паличках і бадьян. Вимкнути, залити їм аличу, і дати постояти години чотири. Після цього аличу акуратно дістати в інший посуд, сироп знову проварити. Після знову залити аличу, дати постояти. В самому кінці варити на дуже маленькому вогні все разом хвилин 15 і розлити у підготовлені банки.

Спешите приготовить: топ-6 рецептов осеннего варенья

БРУСНИЧНЕ ВАРЕННЯ

Процес приготування:
1 кг брусниці промити, обсушити, скласти в каструлю з товстим дном, довести до кипіння (якщо ягоди тверді, частину можна розчавити), варити помішуючи і знімаючи пінку на середньому вогні 10 хв. Всипати в киплячі ягоди 700 гр цукру, вимкнути вогонь, розмішати до розчинення цукру і розкласти по стерилізованим банкам.