Молоко: корисно чи ні?

0
27

Корисно воно чи ні для загального стану здоров’я, допомагає скидати вагу чи ні, чи потрібно купувати його сирим або пастеризованим, маложирним або з повним вмістом жиру — цей список можна продовжувати довго.

Кому вірити?

З одного боку є групи (pcrm і peta), які стверджують, що молоко — це зло.

На іншому кінці спектра знаходиться асоціація молочників, яка впевнена, що молоко необхідно для підтримки себе в найкращому стані.

А крім суперечок про корисність є ще й політичні, етичні, екологічні фактори, які треба брати до уваги. Як і в більшості інших суперечок, істина лежить десь посередині. Давайте ж спробуємо знайти цю середину!

Молоко і здоров’я

Проводилося дослідження — 400 000 дорослих по всьому світу спостерігалися протягом 28 років. Ті, хто пив найбільше молока, виявилися менш схильні до хвороб серця і інфарктів, ніж ті, хто пив молока менше або взагалі його не пив (і дослідження не спонсорувалося молочною індустрією).

але! у світі спостерігається зростання ракових захворювань, спровокованих гормонами. А коров’яче молоко-джерело естрогенів і інсуліноподібного фактора росту (іфр-1), який може викликати нерегульоване поділ клітин.

з іншого боку… залежність між раком грудей або простати і молока прагне до нуля, якщо виключити вплив надмірного споживання інших тваринних продуктів, зокрема, червоного м’яса.

ще факти

  • Пиття молока збільшує ризик раку матки, але одночасно знижує ризик раку анального каналу, який куди частіше зустрічається.

  • В даний час немає доказів залежності між споживанням молока і діабетом першого типу.

  • Приблизно 70% населення має в тій чи іншій мірі непереносимість лактози. Для тих, хто п’є молоко, це може стати проблемою, але завжди є варіанти зі зниженим вмістом лактози. Крім того, в сирі і йогурті лактози набагато менше, так що зазвичай з ними проблем не виникає.

Молоко і кістки

У жителів сходу набагато рідше зустрічаються випадки остеопорозу, ніж на заході, хоч вони і споживають менше молочних продуктів. Nurses health study (товариство, що займається дослідженнями жіночого здоров’я) показало, що жінки, які п’ють більше двох склянок молока в день, більше схильні до переломів кісток.

але! жителі азії мають сильно відрізняється загальну дієту і стиль життя, а результати, отримані nurses health study, цілком можуть виявитися просто відображенням числа жінок, які знають про ризик переломів і намагаються його компенсувати (просто занадто слабо і занадто пізно).

Молоко і зниження ваги

Колись багатообіцяюче дослідження, яке показало, що три прийоми молочних продуктів в день знижують вагу, не підтвердилося. Інше незалежне дослідження показало практично нульовий ефект від денного споживання молока щодо боротьби з жиром. В общем-то і не дивно, враховуючи, кому був спочатку вигідний результат “молоко знижує вагу”.

Пастеризоване або натуральне?

Прихильники пастеризації наполягають, що це — необхідний процес для знищення шкідливих бактерій, який незначно впливає на поживну цінність і аромат.

Противники ж пастеризації переконані, що той же процес, що вбиває бактерії, одночасно знищує вітаміни, мінерали та ензими, які життєво важливі для нашого здоров’я. Більш того, вони вказують, що бактеріальні інфекції від необробленого молока зустрічаються дуже рідко, так що навряд чи заслуговують статусу глобальної проблеми.

Як це розуміти?

Робити висновки з усього перерахованого вище — справа вельми суб’єктивна, але підсумувати можна наступне.

  • Ніким не доведено, що молоко дійсно настільки корисно, наскільки це просувається широкомовними рекламними кампаніями. Здорова дієта, швидше за все, не залежить від наявності в ній молока.

  • Молоко не може бути і коренем всіх зол, як це стверджує суспільство етичного ставлення до тварин. За інших рівних умов споживання молочних продуктів 1-3 рази на день, ймовірно, достатньо, щоб задовольнити потребу у вітамінах/мінералах, але недостатньо, щоб почати турбуватися про шкідливі наслідки.

  • Молоко та інші молокопродукти, ймовірно, кращий спосіб отримання адекватної кількості кальцію, хоч він і не єдиний. Радимо також підкріплювати молокопродукти вітаміном d, який дозволяє кісткам засвоювати цей кальцій.

  • Не чекайте, що склянка молока, чашка йогурту або шматочок сиру допоможуть вам втратити вагу.

  • Мені не здається, що пастеризація молока приносить стільки проблем, скільки запевняють антипастеризатори, але і протилежне теж вірно. Ризик бактеріальної інфекції від споживання сирого молока, схоже, досить низький, але потенційні наслідки досить важкі, щоб з ними не рахуватися. Якщо ви збираєтеся споживати необроблене молоко, важливо знати, в яких умовах містяться тварини, наскільки дотримується гігієна і як тестуються продукти у вашого постачальника. П’єте ви живе або мертве молоко, навряд чи воно зробить істотний вплив на ваше здоров’я, якщо ви споживаєте його в помірних кількостях.

Думка експерта

Молоко дійсно в чомусь корисно, а в чомусь зовсім немає. Вся галас про його шкоду через те, що з віком у людей знижується кількість лактози-ферменту для перетравлення молока. І тому молоко викликає розлад шлунка, діарею та інші неприємності після його прийому.