Любительки йогурту в меншій мірі схильні до ризику розвитку остеопорозу.

0
32




Недавнє дослідження показало, що жінки і чоловіки похилого віку, які регулярно включали в свій раціон йогурт, меншою мірою схильні до ризику розвитку остеопорозу.

Остеопороз – хронічно прогресуюче захворювання кісткової тканини, яке характеризується зниженням щільності кісткової тканини і підвищенням ризику переломів.

Дослідницька робота була проведена вченими з Трініті-Коледжу, Дублін (Trinity College Dublin), за участю фахівців клініки святого Джеймса, Дублін (St james’s Hospital Dublin), а також дослідниками з питань харчування Ольстерського університету (Ulster University). Дане дослідження стало найбільшим на сьогоднішній день дослідженням методом спостереження – в рамках вивчення користі молочних продуктів, щільності кісткової тканини та ризику переломів.

У дослідженні взяли участь 4 310 жителів Ірландії старше 60 років.

За результатами дослідження, зростання показників мінеральної щільності кісткової тканини серед жінок, які споживали йогурт більше 1 разу в день (група пацієнтів з високим вмістом йогурту в раціоні), становив +3,1%, а також зазначається загальний ріст показників мінеральної щільності кісткової тканини шийки стегна +3,9%.

Серед чоловіків, раціон яких включає незначна кількість йогурту, зростання показників мінеральної щільності хребта склав +4,1% порівняно з тими, хто взагалі не споживає йогурт.

Крім того, дослідження показало, що концентрація вітаміну D серед чоловіків у групі з високим вмістом йогурту в раціоні на 12,9% вище, ніж серед тих, хто взагалі не споживає йогурт.

Обсяг споживання йогурту також впливає на загальні функціональні показники організму: результати функціонального тестування* пацієнтів із групи з високим вмістом йогурту в раціоні були значно краще результатів тестування пацієнтів, які взагалі не вживали йогурт.

*Функціональне тестування Timed Up and Go (TUG) Test – тестування, при якому випробовуваним необхідно виконати ряд послідовних дій: піднятися зі стільця, пройти по наміченій прямій траєкторії з звичної для пацієнта швидкістю пересування, повернути, пройти назад і сісти на стілець.

За підсумками дослідження вчені прийшли до висновку, що щоденне споживання йогурту сприяє зміцненню кісткової тканини: відмічено, що у пацієнтів групи з високим вмістом йогурту в раціоні ризик розвитку остеопорозу на 31% нижче, ніж в інших групах, зокрема – серед жінок – на 39%, серед чоловіків – на 52%.

*Джерело: Osteoporosis International
Автори: Eamon Laird, Ph.D., Mary Ward, Kevin McCarroll, Leane Hoey, Catherine F. Hughes, Conal Cunningham, JJ Strain, Helene McNulty, Miriam Casey.