Кольоровий секрет мур і агілери: чому зірки вибирають райдужне харчування

0
13

Пізній вечір. Ви втомлена повертаєтеся з роботи, кидаєте сумку в передпокої і повільно плететеся до холодильника. Зараз не до кулінарних шедеврів-аби знайти щось їстівне і лягти спати, щоб не прокинутися від нічної серенади у виконанні власного шлунка.

Але за зрадницьки обнадійливою білої дверцята холодильника все той же звичний убогий набір: напевно, упаковка яєць, хліб, упаковка молока. І миша, яка традиційно повісилася поруч з половинкою засохлого лимона.

Знайома картина? у періоди, коли не потрібно було готувати для сім’ї, кожна жінка напевно хоч раз проходила випробування порожнім холодильником. Коли не вистачає часу на планування грамотного раціону і складання меню на тиждень, єдине, на що вистачає волі — купити звичний набір знайомих продуктів і задовольнятися малим і звичним день у день.

Дієтологи називають убогість харчування бичем сучасних кар’єристок і взагалі мешканок мегаполісу. Разом з небагатим наповненням тарілки через вічної поспіху приходять авітаміноз, порушення травної системи, занепад сил і інші принади життя на бігу.

Для того, щоб виключити такий результат, дієтологи пропонують райдужний принцип харчування. Його принцип простий: просто зберіть веселку на тарілці.

Головне правило райдужної дієти — включати в свій раціон продукти кожного кольору. Важливо дотримуватися приблизну пропорцію між червоним, зеленим, синім і так далі — так ми уникнемо надлишку одних речовин і нестачі інших. Головне, щоб на тарілці вмістилося різнобарв’я, а разом з ним — колосальний набір вітамінів. Виходить, вам і не потрібно стежити за точною кількістю корисних речовин: важливо тільки не забувати з’їсти за день продукти кожного кольору.

Цей райдужний принцип практикує, до речі, крістіна агілера. Співачка влаштовує собі особливі кольорові дні, коли протягом тижня вживає продукти конкретного відтінку. Наприклад, біле в понеділок-гриби, молоко, яйця. У вівторок червоне-м’ясо, томати, ягоди, і так далі. Демі мур теж влаштовує розвантажувальні дні за кольоровим принципом.

І це не естетичний каприз: колір фруктів і овочів обумовлений наявністю в них певних фітохімічних речовин, які визначають їх корисні властивості.

Червоний колір, наприклад, підтримує імунну систему, має антиоксидантні властивості, знижує рівень холестерину. Помаранчевий допомагає ендокринній системі і репродуктивної функції, жовтий формує здорову кишкову мікрофлору.

Продукти зелених відтінків знижують активність різних канцерогенів, допомагають боротися з підвищеним тиском, підтримують здоров’я серця. Не дарма існує англійська приказка: an apple a day keeps the doctor away (яблуко в день, і доктор не потрібен — прим. Woman.ru). Блакитні і сині частування сприяють поліпшенню травлення і пам’яті, так що ви точно не забудете, який колір ще не доповіли в свою тарілку.

І, нарешті, продукти фіолетового кольору перешкоджають утворенню тромбів і уповільнюють старіння клітин. До того ж, виглядає така колірна комбінація дуже ефектно і навіть фотогенічно: погодьтеся, все ж веселіше, ніж їсти вранці одну сумну вівсянку.

Так що навіть трудоголікам ця райдужна дієта припаде до смаку: можете продовжувати не планувати раціон, тільки споживайте продукти з усього колірного спектру. Це майже той же принцип, який озвучили в рекламі skittles — «спробуй веселку на смак». Тільки в цьому випадку веселка вийде здоровою і простий у виконанні — а це, безсумнівно, плюс.

Єлизавета чепрасова