Йогурт корисний для здоровя.

0
26




Метою багатьох епідеміологічних досліджень, проведених в останні десять років, було вивчення ролі йогурту в боротьбі з ризиком розвитку надмірної ваги, ожиріння та метаболічного синдрому.

Щоб уявити сучасну картину знань в цій області, команда з Університету Наварри в Памплоні (Іспанія) підготувала огляд, в якому підкреслюється ряд переваг вживання йогурту при метаболічному синдромі і зайву вагу.

Іспанська команда зосередила свою увагу на проспективних дослідженнях, опублікованих за останні 50 років (з 1966 року) і прийшла до висновку, що вживання йогурту в складі здорової дієти асоційоване з меншими змінами об’єму талії і може сприяти зниженню індексів ризику ожиріння і розвитку метаболічного синдрому.

Загальний результат цієї дослідницької роботи: вживання йогурту назад пропорційно пов’язано з збільшенням ваги і розвитком метаболічного синдрому.

Якими бувають йогурти?

Фахівці соціальної інформаційно-освітньої програми «Три молочні продукти в день» рекомендують щодня включати йогурт в свій раціон і нагадують, що йогурт – це кисломолочний продукт з підвищеним вмістом сухих знежирених речовин молока. В цьому йогурті не менше 2,8% (для йогуртів з наповнювачами) і 3,2% (для білих йогуртів) білка і не менше 107 КУО (колонієутворюючих одиниць) кисломолочних (і ніяких сторонніх!) мікроорганізмів в 1 грамі продукту на кінець терміну придатності за умови, що дотримується температурний режим зберігання 4 +/- 2 °С.

Йогурти в Росії виготовляються згідно з вимогами технічного регламенту на молоко і молочну продукцію з використанням суміші заквасочних мікроорганізмів – термофільних молочнокислих стрептококів і болгарської молочнокислої палички. Використання немолочних жирів і білків у виробництві йогуртів заборонено. Так що вся харчова цінність йогурту – з молока.

Використання консервантів у процесі виробництва йогуртів також заборонено.

По консистенції йогурти можуть бути питними або густими (ложковимі).

Залежно від вмісту добавок йогурт може бути:

— білим – не містить ніяких додаткових інгредієнтів;

— з додаванням фруктів, сухофруктів, горіхів, какао, злаків і т. д.

— збагаченим – наприклад, з підвищеним вмістом кальцію і вітаміну D;

— з біфідобактеріями і (або) лактобактеріями, так званий біойогурт.

По жирності, йогурти можна розділити на три групи:

знежирені (відсоток жирності не більше 0,5);

— зі зниженим вмістом жиру (0,5-2%);

— вершкові (5-10%).

За технологією виробництва йогурти бувають:

— класичними (сквашується в спеціальній установці, призначеній для ферментації, а вже потім фасується);

— термостатными (сквашується спеціальним чином вже в упаковці).

Є й інші види йогуртів, які є скоріше екзотикою для російського споживача, наприклад, грецька – густий і жирний йогурт з овечого молока, скір – ісландська йогурт з додаванням сичужного ферменту, джамид – йорданський солоний підсушений йогурт і т. д.

Про програму «Три молочні продукти в день»

«Три молочні продукти в день» – це інформаційно-освітня програма Національного союзу виробників молока. Вона реалізується за підтримки Міністерства сільського господарства Російської Федерації, ФГБУН «ФІЦ харчування і біотехнології», Російської асоціації остеопорозу та активної участі найбільших гравців молочної галузі. Її основне завдання – розвіяти існуючі міфи про молочних продуктах і підвищити поінформованість жителів нашої країни про важливість щоденного вживання молочних продуктів.

Молочні продукти – одна з фундаментальних складових збалансованого харчування людини. Але за останні 20 років рівень споживання молока та молочної продукції в Росії знизився до 250 кг при мінімальної рекомендованої медичної нормі в 325 кг на людину в рік.

Саме тому Союзмолоко розробив некомерційну соціальну програму, спрямовану на стимулювання споживання молока та популяризацію молочних продуктів серед населення Росії. Чому «Три молочні продукти в день»? Три молочних продукту – це 80% від добової норми споживання кальцію для дорослої людини в день.