10 фактів про йогурті, про яких ви і не здогадувалися.

0
16




Такий продукт, як йогурт, є в холодильнику кожної сім’ї. Він смачний, корисний і поживний…Мабуть, це все, що ми змогли згадати про нього, поки не склали добірку цікавих фактів від Союзмолоко.

1. Виявляється, історія йогурту налічує тисячі років. Кисломолочні продукти були випадково відкриті жителями Центральної Азії ще в кам’яному столітті, але є красива легенда, що ангел передав секрети сквашування молока ще Авраамові, батькові єврейського народу. Згідно Біблії, Авраам жив близько 175 років завдяки саме цього цілющого еліксиру.

2. В Європі, як пишуть історики, йогурт став відомий у 1542 році. Король Франциск I страждав від глибокої депресії, і доктор з Константинополя порадив королеві напій з кислого овечого молока – через кілька тижнів король вилікувався.

3. У Росії головним популяризатором йогурту був учений, лауреат Нобелівської премії Ілля Мечников. Його старші брати прожили дуже мало: Лев Ілліч – 50 років, а Іван Ілліч – до 45. Молодший брат дуже переживав з цього приводу і відправився в інституті Пастера у Франції, щоб вивчити здатність болгарської молочної палички зупиняти процеси старіння. Він вживав йогурт щодня до кінця життя прожив 71 рік!

4. Сучасні йогурти, як і їхні давні попередники, робляться з молока та суміші заквасочних мікроорганізмів – термофільних молочнокислих стрептококів і болгарської молочнокислої палички. Використання рослинних жирів і консервантів у виробництві йогуртів заборонено законом, йогурт – корисний кисломолочний продукт і для дітей, і для дорослих.

5. Здається, що про йогурт з кам’яного століття вже все відомо, то зовсім нещодавно вчені з’ясували, що йогурт є найбільш цінним джерелом вітаміну В12. Дефіцит вітаміну В12 може призвести до серйозних проблем зі здоров’ям — порушення роботи нервової системи та обміну речовин. Рекомендована добова норма вітаміну В12 – 1 мкг, досить з’їдати одну-дві порції йогурту в день1 .

6. Північноамериканські вчені протягом десятиліття спостерігали за станом здоров’я і дієтою трьох тисяч громадян, середній вік яких становив 55 років. Дослідження показало, що вживання чотирьох порцій йогурту в тиждень сприяє зниженню ризику переломів стегнової кости2 .

7. Експерти з Гарварду довели, що вживання однієї порції йогурту в день знижує ризик розвитку діабету другого типу на 18%. Причому зовсім неважливо, жирний це був йогурт або диетический3 .

8. Є думка, що дорослим молочні продукти не потрібні, а корисне з них не засвоюється. Виявилося, що це не так! Американські лікарі 15 років стежили за тим, що їдять їхні пацієнти, і з’ясували, що регулярне вживання йогурту – ефективний спосіб профілактики гипертонии4 .

9. Йогурт, як з’ясувалося, допомагає дітям не тільки сформувати міцні кістки і здорові зуби, але і контролювати вагу. Дослідження підтвердили, що регулярне включення в раціон йогурту дитини може призводити до зменшення кількості підшкірного жиру і зниження ризику розвитку ожирения5 .

10. Якщо з’їсти йогурт через дві години після сніданку, то на обід ваша порція буде менше, а почуття голоду — менш гострим. Доведено британськими вченими! 6
_____________________________________
1 Джерело: Gille D. et al., Nutrition Reviews, January 2015, Vol 73 (2), pg. 106-115
2 Sahni S et al. Arch Osteoporos 2013 ; 8(1-2) : 119.
3 Wise J. BMJ 2014;349:g7081
4 Wang H. et al., American Heart Journal, 2012
5 Keast DR et al. Nutrients 2015, 7(3), 1577-1593; doi:10.3390/nu7031577
6 Dougkas A et al. British Journal of Nutrition 2012 ; 108(12) : 2274-85

Посилання по темі:

Для зміцнення кісток вибирайте йогурт